Kunst

De kunstcommissie

In het theehuis is elk kwartaal een nieuwe expositie te bewonderen. Dat is al zo sinds 2004. De kunst die geëxposeerd wordt, past in de sfeer van het theehuis.

Een kunstcommissie, bestaande uit twee vrijwilligers, zorgt voor de exposities in het theehuis. Deze vrijwilligers zijn ervaren met het inrichten van exposities en hebben een meer dan gemiddelde interesse in kunst.

De exposerende kunstenaars verlenen belangeloos hun medewerking. Ze zorgen er ook voor dat er informatie over de expositie in het theehuis aanwezig is.

In de afgelopen jaren is een ruime variatie aan kunst in het theehuis te zien geweest: schilderijen in diverse technieken zoals acrylverf, olieverf, aquarel, grafiek, druksels, tekeningen, fotografie en textiel.

—————————————–

Titia Beukema – 18 juli t/m 8 oktober 2021

Titia Beukema; Molen houtsnede

Titia Beukema (Groningen, 1960), fysiotherapeute, tekent, schildert en maakt grafisch werk. Zij rondde in 2002 de avondopleiding van Academie Minerva af (grafiek) en in 2015 de Klassieke Academie Groningen. Sinds 2003 is ze lid van “Holt”, de Vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers.

Haar inspiratie komt uit de stad Groningen en omgeving en de kunst van rond 1900. ‘Toevallige’ stillevens trekken haar aan, hun compositie, kleur, sfeer of lichtval. Zo’n moment van verwondering probeert ze in eigen beleving weer te geven. Zo komt ze tot heel verschillende onderwerpen: havens, deuren of trappenhuizen; maar ook stadsgezichten of verlaten landschappen, waar menselijke afwezigheid leidt tot verwaarlozing.           

Op deze manier schept zij nieuwe schoonheid.

www.titiabeukemakunst.nl

www.holthoogdruk.nl

tbeukema@live.nl

——————————————————

Herbert Koekkoek – 19 sept. t/m 15 juli 2021

Als de Tijd stopt met metalen ‘tijdmachines’.

In het Theehuis op begraafplaats Selwerderhof staan en hangen vanaf 19 september negen  ‘Tijdmachines’. Oude mechanische klokken zijn door beeldend kunstenaar Herbert Koekkoek (Thesinge) afgelopen winter uit hun omhulsels gehaald, wijzers zijn verwijderd en er zijn elementen aan toegevoegd. Sommige klokken zijn vervat in een geheel nieuwe stalen constructie. Ze geven geen tijd meer aan, maar toch gaan alle ‘machines’ over tijd of beter: over ons omgaan met tijd en onze beleving van tijd.

Een betere locatie voor de eerste presentatie van deze serie tijdsobjecten is moeilijk te bedenken: de Begraafplaats Selwerderhof, waar het tijdelijke en het tijdloze bij elkaar komen. Ingenieuze klokken zijn in deze objecten ‘uit de tijd’ geraakt. Ze zetten ons zodoende aan om te denken, te mijmeren over het tijdelijke, ons omgaan met de tijd en over het tijdloze.

Kom hier mijmeren. Hoor het tikken. En kijk goed naar de ingenieus bewegende hamertjes die ‘slaan’ op staal, op glas: op aandoenlijke wijze herinneren ze ons aan het verlopen van de tijd.

www.herbertkoekkoek.nl

Naar boven

————————————————

Anne van der Zijpp, Baardman

Anne van der Zijpp  – 1 juni t/m 17 september 2020

Natuurfoto’s

Anne van der Zijpp (Joure 1941) exposeert met foto’s van de natuur. Naast zijn werk in het onderwijs destijds, besteedt Anne reeds lang veel tijd aan het fotograferen van wilde planten en landschappen.

Relatief laat begon hij met het leren kennen van vogels. De wens ontstond om deze ook op dia vast te leggen. Zo’n 15 jaar geleden breidde het vogels kijken zich steeds meer uit naar het fotograferen van de natuur in brede zin. Aanvankelijk vogels, nu ook zoogdieren en insecten. De ontwikkeling van de digitale techniek opende ook voor Anne geheel nieuwe mogelijkheden.

Wat hem fascineert is vooral het gedrag van dieren in verhouding tot hun leefomgeving. Zijn uitdaging is om dit zo esthetisch mogelijk vast te leggen met fotografie. De expositie is een beperkte selectie van een uitgebreide collectie foto’s die van deze natuurfotograaf op zijn website (www.naturestills.eu ) te vinden is.

email: avdzijpp@kpnmail.nl

website: www.naturestills.eu


Mariëlle Pieterman

Mariëlle Pieterman  — 4 januari 2020 t/m 2 april 2020

Mariëlle is altijd creatief geweest. In haar tienerjaren maakte zij graffiti tekeningen met viltstiften op A4 velletjes. Haar werd aangeraden om naar de Kunstacademie Minerva te gaan. Dat deed zij niet maar gebruikte haar creativiteit op het moment dat zij inspiratie had en dat was niet altijd. Vier jaar geleden is zij gaan schilderen met acrylverf op canvas. Het schilderen geeft haar rust en het is voor haar een verrassing wat het resultaat wordt.
 ‘Wat ik fijn vind is om emoties uit te beelden op het doek. Want emotionele gevoelens kent ieder mens op verschillende manieren. Mijn inspiratie is het leven en ik schilder uit mijn gevoel. Het abstracte en figuratieve probeer ik samen te brengen tot één geheel, waar je als kijker zelf een invulling aan mag geven’.
m.pieterman@live.nl

Naar boven

Joop Kolling

Joop Kolling  — 4 oktober 2019 t/m 3 januari 2020
“Levenslustige mensen uit India”.

Sinds de middelbare school is hij al bezig met fotograferen, afdrukken en zijn foto’s verkopen. Deze hobby werd steeds serieuzer en op fotoclubs werd zijn kennis uitgebreid met o.a. documentair, structuren en portretten.
Joop is nu al jaren lid van de fotoclub BEELDSPRAAK. Het leerproces blijft daar doorgaan. Creativiteit en zeggingskracht zijn belangrijker dan ‘mooi’. Het fotograferen van mensen is boeiend en ‘straatfotografie’ een uitdaging. Voor het theehuis heeft hij van de India-foto’s een selectie gemaakt waarbij de eenheid voorop staat en het contact met de mensen. Dus geen stiekeme straatfoto’s.
Joop hoopt dat de kijker iets meeneemt van de blijheid van deze mensen.
https://www.fotoclubbeeldspraak.nl/foto-s/joop-kolling/

Naar boven


Rita Bakhuijsen – Japans bruidje

Rita Bakhuijsen — 5 juli t/m 3 oktober 2019

Olieverfschilderijen van Rita Bakhuijsen (1950).
Rita heeft zich tijdens haar studie (5 jarige vakopleiding in Leiden en Haarlem) verdiept in klassieke schildertechnieken. Haar werk bestaat uit portretten, monden, stadsgezichten, dieren en landschappen. In deze expositie ziet u een selectie daarvan en ander vrij werk.
Opvallend aan haar werk is het contrast tussen licht en donker.
https://ritazza.exto.nl//

Naar boven

Bert Dokter – Ganzen

Bert Dokter –5 april t/m 4 juli 2019

Bert Dokter groeide op in Groningen, in de Oranjewijk. Destijds ging hij elke vrije dag naar het vakantiehuisje van zijn ouders aan het Leekstermeer. Hieruit ontstond zijn inspiratie voor veel van zijn schilderijen. Als kind tekende hij al gedetailleerd vogels na, zoals de kiekendief, zwarte stern, roerdomp en blauwborst. In Utrecht volgde hij later de grafische opleiding, waardoor hij op dit gebied verschillende beroepen heeft uitgeoefend. Zo werkte hij ook twintig jaar bij Wolters Noordhoff als technisch grafisch ontwerper. Nu hij met pensioen is, blijft de natuur hem boeien. Ook in het schilderen, met als voorkeur acryl op papier. Zijn verbeeldingskracht haalt hij uit de wereld om hem heen, kwetsbaar en gevoelig, maar liefst met een knipoog.  
www.bladgeel.nl

Naar boven

Sjoukje Ganzevoort

Sjoukje Ganzevoort –3 januari t/m 5 april 2019
Tekeningen, houtsneden en etsen

Sjoukje (1947) woont en werkt in Groningen. Zij is al 35 jaar bezig met schilderen, tekenen en later ook etsen. Na haar werk als Activiteiten begeleidster is zij korte opleidingen en cursussen gaan volgen in tekenen en etsen (Avondschool Klassieke Academie en Noorder Ateliers). Sjoukje exposeert regelmatig en geeft een tekencursus in Kostverloren. sjoukjeganz@ziggo.nl

Naar boven

Astrid van Weert – Drieluik berken in blauw, 2016

Astrid van de Weerd –5 oktober 2018 t/m 3 januari 2019

Schilderijen van gevilte wol. Textielkunstenaar
Astrid: ‘Ik houd van kleur en van de textuur van de verschillende soorten wol en andere materialen. Ze bepalen de uitstraling van mijn schilderijen. Wol is eigenzinnig in het bewerken. Het gaat zijn eigen weg. Ik zoek daarbinnen weer mijn mogelijkheden. De natuur, bomen, bijzondere huizen en vooral de weidsheid van de noordelijke provincies zijn mijn inspiratiebron’. Op deze expositie, tijdens de koude maanden, hangen warme stille werkstukken.
www.djam-design.nl

Naar boven

Mascha de Lange – Fish and Fossil (2016/2017)

Mascha de Lange –13 juli t/m 4 oktober 2018
Inspiration of Pets

Mascha de Lange (1967) is fotograaf. Zij studeerde eerder Modevormgeving aan de Academie Minerva in Groningen. Natuur en dieren zijn haar grootste inspiratiebron. Hun kleuren, vormen en structuren hebben haar altijd geboeid. Middels fotografie kan ze deze liefde in eigen beelden creëren. In onze expositie is een groot deel ingeruimd voor het werk met de titel “Fish & Fossil”. Water is de bron van het leven. Voor Mascha ook een symbool van creativiteit, van het onbewuste en de droom, van gevoelens en sferen uit ons allereerste, woordeloze begin. Vissen zijn als de boodschappers ervan. In haar foto’s zijn beelden uit het verleden en heden samengevoegd tot een beeld van nu.
www.inspirationofpets.nl

Naar boven

Martha Asman – Bezige oude handen, stille handen, uitgewerkte handen

Martha Asman –7 april t/m 12 juli 2018

‘De kunst is pas op latere leeftijd in mijn leven gekomen. Daarvoor telden vooral gezin en eigen praktijk. In 2010 rondde ik de Klassieke Academie af en ben van af die tijd anders naar de wereld om me heen gaan kijken. Ik ben vooral meer gaan zien. Het leven werd er rijker door.
In mijn houtsneden en olieverfschilderijen is “geleefd leven” vaak een onderwerp. Maar echt terugkerend is het thema “verhalende oude handen”. Graag laat ik u in deze expositie iets daarvan zien. Bezige oude handen, stille handen, uitgewerkte handen.’
 www.martha-asman.nl

Naar boven

Elise Madderom – vlammende zonsondergang

Elise Madderom –5 januari 2018 – 6 april 2018

Tijdens haar opleiding Klassieke Academie (2013) heeft Elise zich ontwikkeld in houtdrukken. De techniek, het proces en de resultaten spraken haar erg aan. Haar afstudeerwerk bestond dan ook uit houtdrukken met als thema “muzikanten”. Later kwam de natuur erbij als inspiratiebron. Onderwerpen die haar raken in verlangen, in oplossen bij problemen, in gevoel van geluk. Ze wil haar werk graag met anderen delen en hoopt zo dat de kijker er ook gelukkiger van wordt.
www.elisemadderom.nl

Naar boven

Irene Meuldijk – Naar het Westerveen, acryl op doek

Irene Meuldijk –4 oktober 2017 t/m 4 januari 2018

Irene Meuldijk over haar schilderijen: ‘Tijdens omzwervingen te voet, te paard of over het water maak ik foto’s of schetsen die ik later in mijn atelier uitwerk in acryl op doek of paneel. Mijn benaderingswijze van het onderwerp met paletmes of penseel is impressionistisch te noemen’.
https://www.irenemeuldijk.nl/

Naar boven

Eppe Okken – Schiermonnikoog, mrt 2015

Eppe Okken –7 juli t/m 3 oktober 2017

Eppe Okken fotografeert vooral landschappen. Veelal met een groothoek objectief waardoor de weidsheid van het landschap benadrukt wordt. Hij houdt van eenvoud in de compositie, met enkele beeldbepalende elementen.
De provincie Groningen heeft voor hem veel mooie, voor hem fotografische interessante plekken. Zijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen van de eigen woonomgeving (gemeente Slochteren), de polders bij de Dollard en het Waddengebied.
www.eppeokken.nl

Naar boven

Dirk Moerbeek – Gekraagde Roodstaart

Dirk Moerbeek –7 april t/m 6 juli 2017

Vogels! Ze nemen een belangrijke plaats in in de leefwereld van Dirk Moerbeek. En nadat hij ze in de natuur schetste om ze te kunnen (her)kennen, is hij ze als vanzelf gaan schilderen. Nog intensiever nadat hij zijn kunstopleiding aan de Haagse Academie voltooid had (1999). Zijn atelier is op afspraak te bezoeken, maar een kleine selectie ervan in het Theehuis is als een grote verrassing.   Een uitspraak van Dirk is: ” Een schilderij is vooral goed in het tonen van verf”. U mag het met hem eens zijn.
www.dirkmoerbeek.nl      

Naar boven

Josée Algra

Josée Algra –6 januari t/m 6 april 2017

Josée Algra (1956) is behalve kunstfotografe ook schrijfster, dichteres en docente creatief schrijven. Sinds 2005 exposeert ze met haar foto’s en gedichten door het hele land. In haar fotowerk is de fascinatie voor vorm en ordening (ritme) terug te vinden. Het detail en de uitsnijding van de foto levert vaak een vervreemding op. Zij bewerkt haar foto’s met mate omdat er van zichzelf al zoveel in zit. Terugkerende thema’s zijn (on)toegankelijkheid en tijd. In het Theehuis exposeert ze foto’s die op franse kerkhoven genomen zijn.
www.jo-seeart.nl    

Naar boven

Iconen

Iconen –7 oktober 2016 t/m 6 januari 2017
geschilderd door Hennie Dillingh, Roelie Ellen, Jobs Kouwenhoven en Els Schreuder.

(Deze) Vier iconenschilders tonen een selectie van de iconen welke ze de afgelopen jaren hebben geschilderd in het kerkje van Lettelbert. Hier volgen ze lessen bij Ronald Medema. Hun inspiratie is verschillend: door het Iconen Museum in Kampen, door kloosterwandelingen of door de kracht van rituelen. Iconen worden naar een voorbeeld geschilderd. Toch ontstaan er kleine verschillen, bijvoorbeeld door een andere kleurkeuze voor de achtergrond. Het schilderen kan leiden tot een vorm van meditatie.

Naar boven

Ginie Arends-Luinge

Ginie Arends-Luinge –1 juli t/m 7 oktober 2016
Quilts

Ginie Arends (1936) woont en werkt in Paterswolde. Zij quilt al zo´n dertig jaar en is van traditioneel quilter gegroeid naar art-quilter. Door patchwork- en quilt technieken te combineren met andere werkvormen ontstaan bijzondere eigentijdse quilts. Zij laat zich inspireren door landen, landschappen, mensen, licht en kleur. Bijzonder kleurgebruik is haar handelsmerk. Eigenlijk zijn haar quilts ‘schilderijen’ gemaakt van textiel.
ginie.arends.luinge@planet.nl

Naar boven

Marian Brugman

Marian Brugman –april t/m juni 2016

Marian Brugman (Amersfoort 1967) woont en werkt in Groningen, waar ze ook afstudeerde aan de Academie Minerva (1992). Haar inspiratie komt uit de natuur in brede zin. Zij creëert een dromerige wereld van een mix tussen tere bloemen en donkere kanten van het bestaan. Door de lagen heen kan de kijker zijn eigen voorstellingsvermogen aanspreken. Zij heeft al veel geëxposeerd, zowel in ons land als in het buitenland.
www.marianbrugman.nl

Naar boven

Loes Wouda

Loes Wouda –juli t/m september 2015

Loes (Soerabaja, 1954) haar inspiratie is vaak de natuur en dan vooral de zee en het strand. De weerkaatsing van het licht en de lucht op het water en de steeds veranderende vloedlijn intrigeren haar. Met acryl op canvas of linnen legt zij dit spel van licht, lucht, zand en water vast. Het schilderij van moeder en kind staat voor jeugdherinneringen. De tijd dat haar moeder haar baken was in de grote “levenszee”.
www.atelierlwd.nl en
https://atelierlwd.nl/expositie/solo-tentoonstelling-selwerderhof/

Naar boven

Marjan Huizing

Marjan Huizing –april t/m juni 2015

Marjan (1964, 2e Exloërmond), Academie Minerva, 1998) exposeert met olieverfschilderijen. Haar inspiratiebron is de Natuur. Haar werk is de verbeelding van haar eigen, intieme ‘zijn’. Zij schildert in het bos, omdat ze zich hier kan laten gaan en niets haar afleidt; alles is hier zoals het is. www.marjannancyhuizing.nl

Naar boven

Paul van der Veur – Bloeiende gagel 2012 50×40

Paul van der Veur — januari t/m maart 2015

Paul (Winterswijk, 1942) werkt graag vanuit en in de natuur, zoals het Friese Veen, het Siepelveen, de Punt van Reide. Als autodidact in de beeldende kunst heeft hij zich middels studies, lessen en oefeningen ontwikkeld tot de kunstenaar die over de natuur zegt: ‘zij inspireert, troost, ontroert, geneest en raakt mijn hart, ook al is hij hard’. In 2013 vond hij veel voldoening in de aquarellessen van Riny Bus op het wad. Het droogvallen bij de Richel maakte op hem een verpletterende indruk.
 www.paulvanderveur.nl

Naar boven

Jolanda Kieneker – Papillon III, olieverf op paneel, 40 x 71 cm

Jolanda Kieneker — oktober t/m december 2014

Jolanda Kieneker – (Uithuizermeeden, 1963)
Zij heeft een afgeronde opleiding aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen.
In deze expositie maakt u kennis met een veelzijdig overzicht van de mogelijkheden van het ‘In Memoriam portret’ van deze beeldend kunstenaar.
Jolanda is een mensenschilder pur sang en legt haar liefde en talent in het schilderen van portretten. Het ‘In memoriam’- portret komt in samenwerking met de opdrachtgever tot stand en is een bijzonder en gevoelig proces.
In haar vrije werk maakt Jolanda de sprong van het individuele naar het universele. De dromerige, subtiele sferen van de ‘Papillon’- serie nodigen uit om stil te staan en mee te beleven.
Het zijn intieme, sfeervolle en trefzeker geschilderde momenten.
 www.jolandakieneker.nl

Naar boven

Nelleke Douma

Nelleke Douma –juli t/m september 2014

Nelleke (1950 – Appelscha) laat zich in haar beeldend werk inspireren door de natuur en door muziek. De natuur geeft haar rust, ruimte en vrijheid welke haar ontwikkeling stimuleren. Door het luisteren naar muziek ontstaan dromerige landschappen, waardoor de kleur en de beweging bepaald worden. Zo creëert zij haar eigen voorstellingswereld en kan ze haar gevoelens uiten die in deze samenspraak ontstaan. De relatie tussen muziek en beeldende kunst geeft haar niet alleen veel plezier maar bepaalt ook hoe zij met beeldende kunst omgaat.
LO tekenen, Textiele Werkvormen, Academie Minerva.    
www.nellekedouma.nl

Naar boven

Josée Algra

Josée Algra –april t/m juni 2014
Foto’s

Josée is schrijfster/dichteres, kunstfotografe, docente creatief schrijven. In de jaren ’90 volgde ze de vierjarige schrijversopleiding op ’t Colofon in Amsterdam.
In haar fotowerk is de fascinatie voor vorm en ordening (ritme) terug te vinden. Het detail en de uitsnijding spelen daarbij een grote rol. Dat levert vaak vervreemding op, welke versterkt wordt door de afwezigheid van mensen. Josée blijft graag zo dicht mogelijk bij het originele beeld, omdat daar al zoveel inzit. Contrastrijk is haar zwart-wit serie 100% DIER. Bijna alle “ruis” is weggehaald, zodat enkel het dier met zijn karakteristieke kenmerken overblijft. Eigen gedichten worden regelmatig met haar fotowerk gecombineerd. Daarbij kijkt ze om een hoekje van de waarneembare werkelijkheid. Dat vormt dan de essentie van wat ze ziet. Terugkerende thema’s zijn: (on)toegankelijkheid, tijd en de kust.
https://www.jo-seeart.nl/  

Naar boven

Anke Moes

Anke Moes –januari t/m maart 2014

Opleiding: Kunstacademie Minerva – Autonome beeldende kunst , niet afgemaakt. Techniek: acryl-, olieverf, drukinkt, wol en inkt op doek. Anke (1951, Amsterdam) werkt met verschillende materialen en technieken, al naar gelang haar stemming. Ook in haar werk is het zo dat ze bij de start geen idee heeft welke richting het schilderij opgaat. Ze laat zich leiden door wat op het doek haar aandacht vraagt. Het eindresultaat is ook voor haar telkens een verrassing al heeft ze inmiddels wel een eigen kleurenpalet en lijnvoering ontwikkeld.    
Website: http://www.ankemoes.nl/

Naar boven

Hans van der Veen – lucht en emotie (2011)

Hans van der Veen –oktober t/m december 2013

Hans (1950, Lemsterland) schildert naast zijn werk in het onderwijs.
Hij schildert met acryl op linnen en MDF. Daarbij zijn 3 thema’s die regelmatig terugkomen in zijn werk:
de vormen van het landschap
het mysterie van de lucht
het lichaam van de man
Het spel van vlak en ruimtelijk blijft daarbij intrigeren.
Opleiding: Kunstacademie Minerva, docentenopleiding    
Website: www.hansvanderveen.exto.nl

Naar boven

Sieta Jellema

Sieta Jellema –juli t/m september 2013

Sieta (1963, Leeuwarden) heeft haar opleiding gedaan aan de Ubbo Emmius lerarenopleiding tekenen/handvaardigheid; Techniek: acrylverf met gemengde technieken.
“Het proces van een leeg doek naar een schilderij, is er vaak een van een verrassing. Het is een combinatie van abstract/figuratief met intuïtieve b
eeldelementen.Al werkende met diverse materialen, laag over laag, ontstaat er een verhaal dat ieder op zijn eigen wijze mag interpreteren. Vissen keren regelmatig terug in mijn werk. Ze staan voor waar ik van houd ….. de zee, het strand, de wondere wereld onder water”
www.sieta.eu

Naar boven

Marjolein Terwindt – Warm, rood (houtsnede)

Marjolein Terwindt-Wetterauw –april t/m juni 2013

Opleiding: ABK Minerva Groningen, afdeling schilderen en grafiek
Techniek: houtdruk
Marjolein (1957 Epe) maakt figuratieve prenten die gaan over dingen, dieren, mensen en plekken die waardevol voor haar zijn.
Een houtdruk is een hoogdruk; een stempel waarmee een afdruk op papier gemaakt wordt. Door na elke drukgang weer wat hout weg te snijden uit de (triplex) plaat en met een nieuwe kleur af te drukken over de vorige laag, ontstaat een prent in meerdere kleuren.
Door de inktlaag transparant te maken, beïnvloeden de diverse kleurlagen elkaar.
Website: marjoleinterwindtwetterauw.exto.nl

Naar boven

Annet Hiltermann

Annet Hiltermann — januari t/m maart 2013

Annet Hiltermann – 1949 BestOpleiding:Academie Minerva GroningenZeegezichten en landschapschilderijen in acryl  
Annet Hiltermann werkt meestal naar waarneming in de open lucht. Haar voorkeur gaat uit naar verlaten en ongerepte streken die zij in diverse Europese landen opzoekt. Daarbij wordt wild gekampeerd en eten bereid op een vuurtje. Voorstellingen met maanlicht, avondrood of schemering schildert ze uit het hoofd, daags na het op schilderen gerichte waarnemen.
Sommige schilderijen zijn ter plekke voltooid, anderen later in haar atelier.
http://www.annethiltermann.nl/

Naar boven